14/02/2015

Survival Guide: Sales Shopping





Λοιπόν, οι εκπτώσεις οδεύουν στο τέλος τους. Συνήθως τέτοια περίοδο με πιάνει μία απίστευτη ανυπομονησία για τα ρούχα της νέας σεζόν. Ήδη έχω αρχίσει να σκέφτομαι flare τζιν με πλατφόρμες και crop top, αραχνοΰφαντα φορέματα, μαγιώ και σανδάλια να σουλατσάρουν σε νησιώτικα σοκάκια. Και το χειρότερο είναι πως αν οι φίλες μου είχαν λόγο σε αυτό το blog, θα σας μαρτυρούσαν πως αυτή η ανανεωτική διάθεση με πιάνει αμέσως μετά τις γιορτές. Οπότε, συνήθως τα ψώνια την περίοδο των εκπτώσεων μου φαίνονται λίγο βαρετά. Έλα, όμως, που μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι οι εκπτώσεις είναι για κάθε fashionista η ιδανική περίοδος να επενδύσει στο χτίσιμο μιας σωστής γκαρντρόμπας, μιας και μπορεί να βρει στην αγορά διαχρονικούς θησαυρούς σε απίστευτες τιμές.

Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, πρέπει να σας προειδοποιήσω. Τα ψώνια των εκπτώσεων εύκολα μπορούν να μετατραπούν από τον παράδεισο που πριν λίγο περιέγραψα στον χειρότερο εφιάλτη. Δεν θέλει και πολλή φαντασία. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως οι περισσότεροι αγοραστές πια επιλέγουν την περίοδο των εκπτώσεων για τα ψώνια τους και πως τα καταστήματα δεν είναι συνήθως ικανοποιητικά προετοιμασμένα για να εξυπηρετήσουν όλο αυτό τον κόσμο. Plus πανζουρλισμός στους δρόμους ή στους διαδρόμους των εμπορικών. Plus όσες έχουν βάλει στο μάτι το τελευταίο stock από τις top αγορές της wishlist σου. Ακούγεται χάλια!

Κι όμως δεν είναι! Αρκεί να ακολουθήσετε τα παρακάτω tips, τα οποία με βοηθούν κάθε φορά να μην πελαγώνω (ναι, τα τελευταία χρόνια, έχω επιβάλει στον εαυτό μου να ψωνίζει στις εκπτώσεις). Θα σας φανούν σωτήρια, το υπογράφω.

1. Η περίοδος των εκπτώσεων είναι στο τέλος κάθε σεζόν. Τυχαίο; Δε νομίζω. Αυτό σημαίνει πως δεν έχει νόημα να επενδύσετε τα χρήματά σας σε ένα κομμάτι που ήταν τόσο μοδάτο φέτος, μιας και, κατά πάσα πιθανότητα, του χρόνου δεν θα είναι τόσο δυνατή τάση. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες εξαιρέσεις. Πρώτον, αν παρακολουθείτε πιστά τα fashion weeks και είστε βέβαιες πως το trend θα αποτελεί trend και στις συλλογές των επόμενων σεζόν. Δεύτερον, αν το βρείτε σε εξευτελιστική τιμή. Τρίτον, αν το μέρος που μένετε ενδείκνυται για να φορέσετε το trendy item σας για αρκετό καιρό ακόμη. Για παράδειγμα, στην Αγγλία οι εκπτώσεις είναι τον Δεκέμβριο. Αν αποφασίσετε να αγοράσετε ένα αμφίβολης διαχρονικότητας χειμερινό ρούχο, θα προλάβετε να το ευχαριστηθείτε ως τον Ιούνιο που θα βάλετε τα καλοκαιρινά σας. Αντίθετα, αν το αγοράσετε στις εκπτώσεις στην Ελλάδα (βλ. Φεβρουάριο), δεν προβλέπεται να το φορέσετε πάνω από 2-3 φορές μέχρι τον Απρίλιο που θα βάλετε τα ανοιξιάτικά σας.

2. Από την άλλη μεριά, η περίοδος των εκπτώσεων είναι ιδανική για να επανεφοδιάσετε την γκαρνταρόμπα σας με διαχρονικά κομμάτια. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αγοράσετε ένα μαύρο κασμιρένιο πουλόβερ, μία designer τσάντα, ένα μάλλινο παλτό, μία μπεζ καμπαρντίνα, ένα διαχρονικό τζιν ή ένα ζευγάρι κλασικές pointy γόβες.

3. Θα σας βοηθήσει να κάνετε μία αναλυτική λίστα με το τι χρειάζεστε και να μείνετε πιστή σε αυτήν. Έτσι, δεν θα παρασυρθείτε να αγοράσετε αυτό 'το υπέροχο floral παντελόνι' ή ένα ακόμη ζευγάρι λεοπάρ γόβες μόνο και μόνο επειδή είχαν 60% έκπτωση. Αν στο τέλος των αγορών σας το budget σας δεν έχει εξαντληθεί, εννοείται πως μπορείτε να κάνετε ένα έξτρα δωράκι στον εαυτό σας!
 
4. Πάρτε ακόμη ένα άτομο μαζί σας. Κατά προτίμηση κάποιον που ξέρει το γούστο και το budget σας και έχει την οικειότητα να σας αποτρέψει από περιττές αγορές. Έτσι, δεν θα ξεφύγετε, ενώ ταυτόχρονα θα πάρετε γρήγορες και σωστές αποφάσεις.

5. Επειδή οι βόλτες στα μαγαζιά την περίοδο των εκπτώσεων είναι συνήθως πολύωρες, φορέστε άνετα ρούχα και παπούτσια. Μία έξυπνη λύση είναι το κολάν. Αφενός, είναι μαλακό ύφασμα που αγκαλιάζει το σώμα, οπότε θα σας κάνει να νιώθετε άνετα. Αφετέρου, έχει διπλό ρόλο στο δοκιμαστήριο. Λειτουργεί σαν παντελόνι όταν δοκιμάζετε κάποιο top και σαν καλσόν όταν δοκιμάζετε κάποιο φόρεμα ή φούστα. Επίσης, φορέστε ένα ζευγάρι παπούτσια που βγαίνουν εύκολα. Ένα ζευγάρι αθλητικά με σκρατς είναι μία καλή επιλογή, μιας και θα αποφύγετε το άσκοπο λύσιμο-δέσιμο κορδονιών.

6. Αποφύγετε τα Σαββατοκύριακα!

7. Φροντίστε ώστε η μέρα που θα αφιερώσετε στην αγορά να είναι όσο πιο ευχάριστη γίνεται. Σε κανέναν δεν αρέσει να βολοδέρνει 10 ώρες σερί στα δοκιμαστήρια και τα μαγαζιά. Κάντε αρκετά διαλείμματα για φαγητό, καφέ ή απλά για χαλάρωση και φόρτιση μπαταριών. Εκτός από τα πόδια σας, θα ξεκουραστούν και τα μάτια και το μυαλό σας.

8. Γενικά, η αλήθεια είναι πως στην αρχή των εκπτώσεων τα αποθέματα είναι περισσότερα. Το ίδιο και οι πιθανότητες να βρείτε αυτό ακριβώς που θέλετε. Γι' αυτό κάντε μία έρευνα αγοράς πριν την έναρξη των εκπτώσεων, ώστε να γνωρίζετε προκαταβολικά τι και από που θα ψωνίσετε. Έτσι θα γλιτώσετε πολύτιμο χρόνο και θα αποφύγετε το συνωστισμό. Παρόλ'αυτά, αν για κάποιο λόγο δεν μπορέσετε να πάτε για ψώνια παρά μόνο προς το τέλος της εκπτωτικής περιόδου, μην πτοηθείτε! Σίγουρα η ποικιλία θα είναι μικρότερη, αλλά θα βάλετε τη δημιουργικότητά σας σε λειτουργία.

9. Τέλος, μην υποτιμάτε το online shopping. Αν και προσωπικά δεν με ευχαριστεί καθόλου, δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός ότι μπορεί να μου προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες από όλα τα μέρη του πλανήτη με ένα μόνο κλικ. Ειδικά στην περίπτωση που κάτι από τη λίστα μου έχει εξαντληθεί από τα φυσικά καταστήματα.

Ελπίζω να σας βοήθησα. Να και μία λίστα με μερικά κομμάτια επενδύσεις.
1. Τζιν σε κλασική απόχρωση: Acne Studios via www.mytheresa.com
2, Μαύρο δερμάτινο jacket: Zara
3. Δερμάτινο παντελόνι: Burberry Brit via www.mytheresa.com
4. Denim πουκάμισο σε κλασική γραμμή: Calvin Klein Jeans via www.mytheresa.com
5. Statement δερμάτινη designer τσάντα: Tod's via www.mytheresa.com
6. Μεταξωτό top: Massimo Dutti
7. Οι απόλυτες nude γόβες σε sexy γραμμή: Nicholas Kirkwood via www.mytheresa.com
8. Μάλλινο γκρι πουλόβερ με χοντρή πλέξη: Haider Ackermann via www.mytheresa.com
9. Chunky κασκόλ: Zara

Οι παραπάνω φωτογραφίες δεν ανήκουν σε εμένα ή στο blog και δεν χρησιμοποιούνται για εμπορικό σκοπό. Εάν έχετε δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου. * The images of this post do not belong to me or to the blog and are not used for commercial purposes. If you own copyright and would like recognition, please email me.

No comments:

Post a Comment

Your thoughts